Konferencja młodych metalowców

2016-09-26

Konferencja młodych metalowców

Młodzi związkowcy reprezentujący branże metalową z pięciu sąsiednich krajów: Czech, Niemiec, Polski, Słowacji i Węgier przez trzy dni (9-11 września 2016) debatowali w czeskich Louňovicach pod Blaníkem nad kwestiami dotyczącymi „Roli związków zawodowych w społeczeństwie” oraz zwiększeniem związkowego zaangażowania młodych pracowników, nierzadko dopiero wchodzacych na rynek pracy. Wśród uczestników spotkania nie zabrakło przedstawicieli naszej międzyzakłaowej Solidarności FCA Poland, od dłuższego czasu aktywnie włączających się w działalność Sekcji Młodych przy Sekretariacie Metalowców NSZZ Solidarność.

W spotkaniu zorganizowanym po dwuletniej przerwie po raz czwarty przez komisję młodych czeskiego związku zawodowego OS KOVO wzięło udział ponad sześćdziesięciu młodych związkowców. Przedstawili oni swoje doświadczenia w walce o prawa pracownicze oraz problemy, z jakimi borykają się związki zawodowe i młodzi ludzie na rynku pracy w poszczególnych krajach. Głównymi bolączkami podnoszonymi w polskich prezentacjach były umowy śmieciowe, imigracja zarobkowa oraz – delikatnie mówiąc nie najlepsze – perspektywy zarobkowe młodych ludzi w Polsce. Jednocześnie okazało się, że wiele problemów jest wspólnych dla praktycznie wszystkich krajów reprezentowanych podczas konferencji Louňovicach pod Blaníkem. Należą do nich kwestie niekorzystnych umów o pracę dla pracowników niższego szczebla (zwłaszcza produkcyjnych), ich gorszego statusu zatrudnienia (pozakodeksowe, śmieciowe umowy o pracę), obciążenia młodych rodzi kredytami hipotecznymi, a także kwestie edukacji oraz coraz częściej podejmowane próby różnych firm aby zastępować swoich dotychczasowych pracowników, zatrudnianymi na znacznie gorszych warunkach (a tym samym tańszymi) osobami ze wschodu, głównie Ukrainy.

Kolejnym etapem spotkania była praca w warsztatowych grupach roboczych, zajmujących się m.in. oczekiwaniami, jakie młodzi pracownicy mają od związków zawodowych; przyczynami, sprawiającymi, że młodzi ludzi nie zapisują się do związków zawodowych oraz koniecznymi działaniami, by zmienić ten stan rzeczy oraz – nierozerwalnie powiązanego ze skutecznością działalności związkowej – wzorcowego modelu funkcjonowania związków zawodowych we współczesnej, zglobalizowanej gospodarce.

Powstałe podczas tych warsztatów prezentacje, propozycje, pomysły i projekty zostaną rozesłane do wszystkich uczestników konferencji młodych związkowców, celem dalszej wspólnej pracy nad rozwojem związków zawodowych oraz poprawą ochrony praw pracowniczych. Nie tylko młodych, ale wszystkich zatrudnionych.

W spotkaniu młodych związkowców branży metalowej (w której silnie reprezentowana jest motoryzacja) brali bowiem aktywny udział związkowi liderzy OS KOVO, z jej wiceprzewodniczącym Tomasem Valaskiem na czele. Wielu z nich swoją związkową aktywność rozpoczynało zresztą będąc młodymi pracownikami…

Oczywiście podczas konferencji młodych nie mogło zabraknąć integracji w formie sportowej rywalizacji. Od poważnych – wręcz olimpijskich – konkurencji, takich jak tenis stołowy, siatkówka, piłka nożna, czy strzelanie z karabinu pneumatycznego (popularnie nazywanego wiatrówką), po nieco bardziej oryginalnych, wśród których największą popularnością cieszył się rzut gumowcem (na odległość, nie do celu). Mniej usportowieni mogli wybrać krótki rejs tratwą lub konsumpcję dań z grilla. Wszyscy natomiast lepiej się poznać oraz podzielić swoimi związkowymi doświadczeniami, by na koniec zgodnie przyznać, że zorganizowani w związku zawodowym po prostu mają lepiej! I to w każdym kraju.