Nagrody pod (fiatowski) sznurek

2014-12-10

Na poziomie ubiegłego roku lub góra o sto złoty więcej – takie nagrody z okazji świat Bożego Narodzenia wypłacą w 2014 swoim pracownikom fiatowskie spółki. Tylko w nielicznych przypadkach ich wysokość jest wyższa niż w FAP, gdzie świąteczny bonus to 2.000 zł (więcej czytaj tutaj).

Takim wyjątkiem jest Comau Poland, gdzie bożonarodzeniowa nagroda wynosi 2.100 zł. Dokładnie tyle samo, co w roku ubiegłym i to mimo nieco gorszych wyników finansowych.

Sto złotych więcej niż przed rokiem – czyli po 1.800 zł – otrzymają na święta pracownicy tyskiego Denso. Nagroda w takiej samej wysokości wypłaci Fiat Services. Dyrekcja tej firmy najwyraźniej przywiązana jest do kwoty 1.800 zł (oczywiście brutto), gdyż czwarty rok z rzędu ustala bożonarodzeniowy bonus właśnie w takiej wysokości. Szkoda tylko, że takiej nadzwyczajnej stabilności nie mają wydatki świąteczne, które – jak uczy doświadczenie – z roku na rok systematycznie rosną.

Cały czas nie została dotychczas wysokość nagrody świątecznej w Sistema Poland. Spotkanie ze związkami zawodowymi w tej sprawie odbędzie się dopiero w najbliższy poniedziałek, 15 grudnia 2014.

Natomiast pracownicy Fenice Poland od kilku miesięcy wiedzieli, że tegoroczna nagroda świąteczna wynosić będzie 1.750 zł. Jej wysokość ustalona została pod koniec lipca 2014 w porozumieniu płacowym, które zagwarantowała również wzrost stawek minimalnej płacy gwarantowanej o średnio 296 zł, co razem z premią regulaminową (15 proc.) daje wzrost wynagrodzeń o 340 zł (więcej czytaj tutaj).

Oczywiście wszystkie podane kwoty to wysokość brutto nagród z okazji świąt Bożego Narodzenia, czyli przed opodatkowaniem oraz potrąceniem składek ZUS. Dlatego też „na rękę” każdy zatrudniony otrzyma niemal jedną trzecią mniej pieniędzy.