Nasze priorytety

2011-02-01

Walka o sprawiedliwe płace oraz poszanowanie praw pracowniczych będą najważniejszymi zadaniami międzyzakładowej Solidarności w tym roku, postanowili delegaci podczas XIX MZD Solidarności Fiat Auto Poland, które odbyło się 22 stycznia (sobota) w Szczyrku. Potwierdzono jednocześnie, że naszym podstawowym żądaniem płacowym we wszystkich spółkach jest równa dla wszystkich pracowników podwyżka zbiorowa w wysokości 500 zł miesięcznie oraz zwiększenie o tą kwotę minimalnej płacy gwarantowanej (MPG) na każdym poziomie.

Delegaci przyjęli również sprawozdanie przewodniczącej Wandy Stróżyk z ubiegłorocznej działalności naszej organizacji związkowej, w którym przypomniano antypracownicze praktyki dyrekcji Fiat, które doprowadziły m.in. do drastycznego zaniżenia premii efektywnościowej, nagrody rocznej (brak trzeciej transzy) oraz świątecznej. Tylko w ten sposób wyjęto z kieszeni każdego pracownika po blisko dwa tysiące złotych!
Podkreślano, że aby takim działaniom się skutecznie przeciwstawiać potrzebna jest determinacja i solidarność pracowników oraz silna reprezentacja związkowa.