Obudź się Polsko!

2012-09-18

Obudź się Polsko!

Nie tylko związkowców Solidarności, ani wszystkich dla których ważne jest poszanowanie praw pracowniczych, obywatelskich i narodowej tradycji nie powinno zabraknąć w ogólnopolskim marszu „Obudź się Polsko!”, który w sobotę, 29 września 2012 przejdzie ulicami Warszawy pod hasłami: wolności dla mediów i zgromadzeń, podwyższenia płacy minimalnej, wycofania się z ustawy wydłużającej wiek emerytalny, ograniczenia patologii rynku pracy (w tym stosowania umów śmieciowych) oraz na rzecz stabilnego zatrudnienia.

W kolumnie tysięcy Polaków protestujących w ostatnią sobotę września NSZZ Solidarność będzie stanowiła zwartą i zorganizowaną grupę, idącą ze swoimi znakami, hasłami oraz postulatami. Tego dnia protestować będziemy przeciwko

• (1)   wydłużeniu wieku emerytalnego do 67 lat, domagając się wycofania przeforsowanej przez obecny rząd ustawy, która daje do wyboru: pracę do grobowej deski, albo śmierć głodową na emeryturze;
  • (2)   powszechnemu obchodzeniu prawa pracy, szczególnie dotkliwie uderzającego w młodych ludzi zmuszanych do pracy na umowach śmieciowych albo… emigracji;

Jednocześnie domagać się będziemy

• (3)    podwyższenia płacy minimalnej, do poziomu 50 proc. średniej krajowej, zgodnie z czekającym już ponad rok na rozpatrzenie projektem ustawy złożonej w Sejmie przez Solidarność;
  • (4)   wyeliminowania możliwości zatrudniania na podstawie umów śmieciowych, tu też jest gotowy projekt (przekazany premierowi w maju – czytaj tutaj) przygotowany przez NSZZ Solidarność. Gdy bowiem posłom rządzącej koalicji najlepiej idzie kopanie piłki, to związkowcy muszą pisać projekty ustaw;
  • (5)   zapewnienia Polakom stabilnej pracy, gwarantującej godną płace i emerytury;
  • (6)   wolności zgromadzeń, którą rządzący właśnie arbitralnie ograniczyli, gdyż zamiast słuchać społecznej krytyki, obrażają się na nią – niczym na Białorusi;
  • (7)   wolności mediów oraz ich równego traktowania, zamiast której mamy ideologiczno krucjatę KRRiT przeciwko mediom katolickim, a zwłaszcza Telewizji Trwam;
  • (8)   poszanowania narodowej tradycji i historii, czemu z pewnością  nie służy usunięcie ministerialnym rozporządzeniem nauki historii z dwóch najstarszych klas liceum.

Podczas marszu „Obudź się Polsko!” przypomnimy również rządzącym, że 21 gdańskich postulatów Solidarności, na które tak chętnie się powołują w mediach mówiły m.in. o obniżeniu wieku emerytalnego (a nie jego podnoszeniu do 67 lat), wolności zgromadzeń (a nie ich arbitralnym ograniczaniu) oraz wolności słowa (a nie wprowadzaniu administracyjnych blokad funkcjonowania mediów).

Naliczylibyśmy 14 postulatów, które nie są zachowywane obecnie – przypominał w homilii w minioną niedzielę (16 września) ks. bp Antoni Dydycz, ordynariusz drohiczyński uczestnikom XXX Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę. – Panowie, chciałoby się powiedzieć, zwracając się do rządzących, to nie ta droga, to hańba i wstyd dla rządzących.

Kaznodzieja przypomniał miliony ludzi ignorowane przez rządzących w imię partyjnych interesów przy wydłużaniu wieku emerytalnego, blokowaniu wzrostu płacy minimalnej, czy też udzielenia pasma na naziemnym multipleksie Telewizji Trwam.

Jak się o tym pamięta, to staje się jasne, że w sobotę 29 września w Warszawie nie może zabraknąć związkowców NSZZ Solidarności Fiat Auto Poland. Dlatego też dla wszystkich chętnych zostanie zorganizowany przejazd autokarem oraz posiłek. Wyjazd z Bielska-Białej (zatoka MZK na ul. Traugutta) planowany jest o godz. 4.30, natomiast z Tychów (zatoka koło Hotelu Tychy) o godz. 5.15. Na miejscu powinniśmy być o godz. 11. Marsz „Obudź się Polsko!” rozpoczyna się w samo południe na Placu Trzech Krzyży, a jego uczestnicy po dwóch godzinach powinni dotrzeć na Plac Zamkowy, gdzie zaplanowany jest koncert patriotyczny. Zakończenie całości przewidziane jest na godz. 18. Zapisy chętnych na wyjazd przyjmowane są do 27 września 2012 w siedzibach NSZZ Solidarność FAP w Bielsku-Białej (tel. 33/813-27-51) i Tychach (tel. 32/217-96-98).

Serdecznie wszystkich zapraszamy! Pokażmy solidarność w walce o prawa pracownicze i obywatelskie!

(rd)