Podwyżki wliczyć do MPG!

2015-07-30

Podpisanie podwyżki zbiorowej w FCA Poland w wysokości 130 zł miesięcznie dla każdego pracownika od 1 lipca 2015 wraz z wyrównaniem od początku roku – czyli jednorazową nagrodą 780 zł wypłaconą razem z wypłatą za lipiec 2015 zaproponowała NSZZ Solidarność pod warunkiem wykreślenia z porozumienia (a dokładniej załącznika do porozumienia) zapisów przewidujących brak podwyżek zbiorowych i rozmów płacowych w latach 2016-18. Nie można bowiem pozbawiać pracowników prawa do godnych wynagrodzeń oraz konstytucyjnie gwarantowanych rokowań płacowych. Jednocześnie Solidarność wystąpiła o wliczenie bezpośrednio do stawek minimalnej płacy gwarantowanej (MPG) wszystkich obowiązujących obecnie w FCA Poland dodatków płacowych oraz wprowadzenia do układu zbiorowego zmienionej tabeli MPG uwzględniającej zaktualizowane stawki.

Nasza propozycja jest nadzwyczaj prosta i jasna: do stawek MPG powinny zostać bezpośrednio i bez żadnych wyjątków wliczone na każdym poziomie płacowym stanowiące część wynagrodzenia zasadniczego dodatki płacowe „2008”, „2010”, „2011” i „2015” pomniejszone jedynie o stawkę premii regulaminowej (obecnie 18 proc., kilka lat temu – 15 proc.) obowiązującą w momencie wprowadzania wymienionych dodatków. Takie rozwiązanie wynika bowiem bezpośrednio z treści zawieranych porozumień, które jednoznacznie mówiły za każdym razem o podwyżce zbiorowej w kwocie równej dla każdego pracownika.

Pamiętajmy, że podwyżki w równej wysokości z jednej strony gwarantują, że więcej pieniędzy z całej puli podwyżkowej trafia do pracowników produkcyjnych, a z drugiej prowadzi do likwidacji kominów płacowych.

Dlatego też nie ma mowy – co próbowały histerycznie forsować w 2011 pozostałe organizacje z nazwy związkowe – by zamiast uwzględnienia w stawce MPG każdego pracownika równych podwyżek wywalczonych dzięki Solidarności i wprowadzonych w formie dodatku dokonać ich „uśrednienia”. To byłoby zaprzeczeniem zasady podwyżek równych dla wszystkich i co gorsza na takim „uśrednieniu” tracą praktycznie wszyscy pracownicy produkcyjni, którzy część obecnego dodatku otrzymywaliby nie w stawce lecz formie supermnimum. To zaś oznacza poważne zagrożenie podmieniania starszych osób na nowe, zatrudniane często za pośrednictwem agencji pracy tymczasowej, którym od razu można zapłacić mniej, gdyż ich nie dotyczą żadne superminima. Na takie praktyki nigdy nie było i nie ma zgody NSZZ Solidarność!