Renta czy emerytura? Wybierz korzystnie

2017-08-07

Osoby obecnie pobierające rentę z tytułu niezdolności do pracy, które w związku z obniżeniem wieku emerytalnego od 1 października 2017 będą mogły przejść na emeryturę powinny pamiętać, że nie zawsze będzie ona korzystniejsza niż dotychczas pobierane świadczenie.

Wynika to z faktu, że jeżeli rencista sam złoży wniosek o emeryturę to będzie ją dostawał w ustalonej wysokości, nawet jak będzie ona niższa od jego obecnej renty. Przepisy zobowiązują bowiem ZUS do wypłaty świadczenia, o które został złożony ostatni wniosek. Tym samym, gdy na rencie składany jest wniosek o emeryturę, dla ZUS oznacza to, że dana osoba chce otrzymywać emeryturę niezależnie od jej wysokości. Jeśli jednak rencista będzie wolał nadal pobierać wyższe świadczenie wyższe, to będzie musiał wycofać wniosek o emeryturę. Ma na to 30 dni od dnia doręczenia decyzji o przyznaniu emerytury.

Natomiast gdy rencista z przejściem na emeryturę poczeka do osiągnięcia wydłużonego wieku emerytalnego, dla którego przyznano mu świadczenie rentowe ZUS przyzna emeryturę z urzędu. Jeżeli okaże się ona niższa od renty to ZUS nadal wypłacać będzie wyższe świadczenie. Innymi słowy czekając na emeryturę przyznana z urzędu nie traci się finansowo.

Dlatego, aby oszczędzić sobie formalności kolejnego składania, a później wycofywania wniosku warto wcześniej odwiedzić doradcę emerytalnego. Na kalkulatorze emerytalnym wyliczy on prognozę przyszłej emerytury oraz wyjaśni co jest w danym przypadku korzystniejsze: renta czy emerytura.

(inf)