Sprawdź polityka, zanim zagłosujesz

2014-05-07

Sprawdź polityka, zanim zagłosujesz

Ruszyła przygotowana przez NSZZ Solidarność kampania społeczna „Sprawdzam polityka”, której celem jest rozliczanie przed wyborami do Parlamentu Europejskiego posłów z ich aktywności w Sejmie i Senacie. Na stronie internetowej www.sprawdzampolityka.pl każdy może prześledzić aktywność posłów i senatorów w poszczególnych głosowaniach. Dzięki temu wyborcy będą mogli świadomie podejmować decyzje dotyczące kandydatów ze swoich okręgów wyborczych.

Obiecaliśmy dwa lata temu, że będziemy rozliczać polityków z tego co robią – powiedział Piotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność otwierając inaugurującą kampanię „Sprawdzam polityka” konferencję prasową w historycznej sali BHP gdańskiej stoczni. – Czas doprowadzić do sytuacji, że politycy będą bali się wyborców, a nie szefa swojej partii.

Celem kampanii „Sprawdzam polityka” jest rozliczenie przed wyborami do Parlamentu Europejskiego kandydatów ubiegających się o mandat z ich aktywności w polskim Sejmie i Senacie. Jest wśród nich blisko 120 posłów i senatorów – na stronie www.sprawdzampolityka.pl można zobaczyć jak głosowali w Polsce. m.in w sprawie wydłużenia wieku emerytalnego, wydłużenia czasu pracy, płacy minimalnej, prawa do zgromadzeń. Jest bowiem bardzo prawdopodobne, że tak samo będą głosować w Parlamencie Europejskim. Sprawdź, czy tego chcesz.

Lider Solidarności przypomniał, że od lat słychać, jakoby związki zawodowe, kościół czy też inne organizacje społeczne nie powinny mieszać się do polityki. To hasło wymyślili politycy, którzy boją się kontroli społecznej. Boją się, bo jest bardzo duża różnica miedzy tym co obiecują, a tym co realizują.

Wśród 120 kandydatów na europosłów jest 70 takich, którzy powinni się zapaść pod ziemię ze wstydu – zauważył Piotr Duda. – Przez ostatnie trzy lata głosowali w Sejmie nad antypracowniczymi rozwiązaniami, a teraz ci hipokryci mają czelność stawać przed wyborcami i prosić o ich głosy.

Przewodniczący NSZZ Solidarność zwracał uwagę, że w następnej (2014-19) kadencji w Parlamencie Europejskim będą się toczyły bardzo ważne dyskusje na temat przyszłości Europy, zostaną uchwalone istotne dla pracowników dyrektywy w sprawie czasu pracy czy płacy minimalnej.

Dlatego potrzeba nam polityków, którzy rozumieją te sprawy i nie zepsuli polskiej pracy –podkreślał Piotr Duda.

Niewątpliwie takim politykiem jest, popieramy przez Region Podbeskidzie NSZZ Solidarność Stanisław Szwed, ubiegający się o mandat europosła w naszym okręgu wyborczym, obejmującym całe województwo śląskie (lista nr 4, pozycja nr 4 – więcej o kandydacie czytaj tutaj). Dlatego jeżeli chcemy, aby w Parlamencie Europejskim skutecznie bronione były interesy polskich pracowników – to w niedzielę 25 maja 2014 głosujmy na Stanisława Szweda!

(red)

Czytaj też „Rozliczmy hipokrytów. Ruszyła kampania »Sprawdzam polityka«”

Zobacz spot kampanii „Sprawdzam polityka”.

Sprawdź kandydatów do Parlamentu Europejskiego na www.sprawdzampolityka.pl