To wyzysk pracowników

2015-06-13

Firma, która odnotowała w ostatnich 4 latach ok. 700 mln zł zysku, nie chce zaakceptować 500 zł brutto podwyżek. A tych nie było od 2011 roku. Stąd protest – wyjaśnia Krzysztof Świątek w artykule „Wyzysk pracowników Fiata”, który ukazał się w ostatnim numerze Tygodnika Solidarność.

Dziennikarz przypomina, że w tyskim Fiacie (czyli obecnie FCA Poland)

pracuje ok. 3300 osób. Średnie wynagrodzenie pracowników produkcji – bez uwzględnienia nadgodzin i pensji kadry zarządzającej – wynosi od ok. 2700 do 3800 zł brutto

i jak obiektywnie ocenia są to bardzo niskie płace (pamiętajmy, że 2,7 tys. zł brutto to niecałe 1,9 tys. zł „na rękę”), co łącznie z brakiem podwyżek od czterech lat spowodowało, że

9 czerwca był dniem protestów. Pracownicy prowadzili strajk włoski – wykonywali swoje obowiązki w sposób skrajnie drobiazgowy. Później odbyła się pikieta przed bramą zakładu w Tychach, z licznym udziałem związkowców z regionów: Podbeskidzie i Śląsko-Dąbrowskiego. Solidarność żąda 500 zł brutto podwyżki dla pracowników – ze skutkiem od 1 stycznia.

Więcej o proteście przed bramą tyskiego FCA Poland czytaj tutaj, zaś galerię zdjęć z protestu można oglądać tutaj.

Jednocześnie Krzysztof Świątek na łamach Tygodnika Solidarność zwraca uwagę, że

Fiat, w którym brakuje pracowników produkcji, zatrudnia swoistą służbę kadrową. Oficjalnie rozwiązuje ona problemy pracowników i zbiera wnioski o nagrody dla najlepszych. Nieoficjalnie – obserwuje ich i zbiera informacje dla dyrekcji.

Oczywiście takie praktyki trudno uznać za przejaw poszanowania zasad dialogu społecznego, o partnerstwie już nie wspominając.

Cały artykuł Krzysztofa Świątka „Wyzysk pracowników Fiata” można przeczytać w numerze  25/2015 Tygodnika Solidarność, dostępnym w związkowych siedzibach Solidarności FCA Poland w Bielsku-Białej i Tychach. Skrót artykułu jest natomiast dostępny tutaj.