Uliczny protest

2019-04-11

Uliczny protest

Równej dla całej załogi podwyżki stawek zasadniczych o 5 zł na godzinę domagali się pracownicy FCA w czwartek 11 kwietnia 2019 podczas pikiety przed bramą bielskiego FCA Powertrain. Tym razem protestujący nie ograniczyli się do demonstrowania przez zakładem, ale także – spacerując po pasach dla pieszych – przez kilkadziesiąt minut blokowali ruch samochodów na prowadzącej z Bielska-Białej do Katowic ulicy Warszawskiej.

W bielskim FCA Powertrain od ośmiu lat nie było zbiorowej podwyżki wynagrodzeń zasadniczych. Tymczasem tylko płaca minimalna wzrosła w tym czasie o 864 zł miesięcznie – przypominała Wanda Stróżyk, przewodnicząca międzyzakładowej NSZZ Solidarność FCA Poland. – Dlatego wystąpiliśmy z żądaniem wzrostu stawek zasadniczych o 5 zł na godzinę, co miesięcznie razem z 13-procentową premią oznacza wzrost płac o 950 zł dla każdego pracownika.

Takie żądanie płacowe złożyły wspólnie 4 marca 2019 w trybie sporu zbiorowego wszystkie związki zawodowe działające w bielskim FCA Powertrain (więcej dowiesz się tutaj).

Pracownikom należą się godne i sprawiedliwe wynagrodzenie za ich ciężką, wydajną oraz efektywną pracę – podkreślała Wanda Stróżyk.

Dyrekcja FCA Powertrain proponują wzrost wynagrodzeń – wraz z premią – o 250 zł brutto miesięcznie, co oznaczałoby podwyżkę stawek zasadniczych o 221,24 zł brutto (więcej czytaj tutaj), czyli na rękę jakieś sto pięćdziesiąt złotych…

Czy to adekwatna kwota podwyżki dla załogi wypracowującej co roku milionowe zyski? – pyta przewodnicząca NSZZ Solidarność FCA Poland.

Pikieta przed bielskim FCA Powertrain była już kolejna akcja pracowników fiatowskich spółek domagających się podwyżek płac. Wcześniejsze organizowane były przed bramami FCA w Tychach.

Wieloletni brak podwyżek płac zasadniczych, których nie uzyskano – mimo systemicznie zgłaszanych przez NSZZ Solidarność żądań wzrostu wynagrodzeń – przy negocjacyjnym stole sprawił, że pracownicy polskich zakładów FCA zmuszeni są domagać się godnych płac na ulicy.

Materiał video z czwartkowego protestu można oglądać tutaj