Wiec informacyjny – 22 stycznia 2015

2015-01-20

Wiec informacyjny – 22 stycznia 2015

Brak rzeczowych, merytorycznych negocjacji mających na celu ustalenie terminu, wysokości i formy podwyżek zbiorowych w Fiat Auto Poland będzie głównym tematem wiecu informacyjnego organizowanego przez NSZZ Solidarność w czwartek 22 stycznia 2015 w godz. 14.05-14.30 na parkingu przed bramą Zakładu Karoserii FAP w Tychach. Jednocześnie będzie to protest przeciwko trwającemu od lat ignorowaniu przez dyrekcję żądań płacowych zgłaszanych w imieniu pracowników FAP.

Od czterech lat nie było w tyskim zakładzie – podobnie jak praktycznie we wszystkich pozostałych fiatowskich spółkach – zbiorowej podwyżki płac, a jednocześnie systematycznie rosło obciążenie pracowników FAP zadaniami. Tymczasem za codzienną dobrą pracę należy się godne wynagrodzenie, dlatego też NSZZ Solidarność żąda podwyżki stawek zasadniczych wszystkich pracowników FAP o 2,50 zł na godzinę, czyli 420 zł miesięcznie za kodeksowy czas pracy od poniedziałku do piątku (więcej czytaj tutaj).

W połowie lipca ubiegłego roku wystąpiliśmy również w trybie sporu zbiorowego z żądaniem ustalenia terminy, wysokości i formy podwyżek zbiorowych dla pracowników FAP. Zgodnie z układem zbiorowym takie ustalenie powinny odbywać się co roku, natomiast ustawowe zapisy jednoznacznie stanowią, że spór zbiorowy trwa od momentu złożenia żądań przez związek zawodowy, natomiast pracodawca powinien natychmiast podjąć rokowania w celu rozwiązania sporu zbiorowego w drodze porozumienia. Dyrekcja FAP takich rokowań nie podjęła do dzisiaj…

Takie postępowanie pracodawcy to nic innego jak ignorowanie załogo, która ma pełne prawo do udziału w wypracowanych przez siebie zyskach FAP, które tylko za lata 2011-13 wyniosły prawie pół miliarda złotych (więcej czytaj tutaj). Natomiast ubiegłoroczne zyski FAP eksperci szacują na poziomie 300 mln zł.

Podczas wiecu każdy może wyrazić sprzeciw wobec ciągłego ignorowania przez FAP postulatów płacowych systematycznie zgłaszanych w imieniu załogi przez NSZZ Solidarność (więcej czytaj tutaj). Wystarczy przyjść i wziąć w nim udział.

Wiec informacyjny zostanie powtórzony w poniedziałek 26 stycznia 2015 – również przed bramą główną Zakładu Karoserii FAP w Tychach – tak aby każdy pracownik miał możliwość poparcia żądań płacowych zgłaszanych przez NSZZ Solidarność i opowiedzieć się za wspólną, solidarną walką o godne wynagrodzenia.