Włoskie wypowiedzenia

2011-11-25

Włoskie wypowiedzenia

Turyńskie władze Fiata w liście wysłanym do przedstawicieli włoskich związków zawodowych list stwierdziły, iż wszystkie dotychczasowe porozumienia zbiorowe i kontrakty pracownicze zostaną wypowiedziane po 31 grudnia 2011. Zastąpić je mają nowe „elastyczne” umowy o pracę.

Wcześniej – jeszcze na początku października – Fiat zapowiedział wyjście od stycznia 2012 z  organizacji pracodawców Confindustria, tłumacząc, iż zawierane przez nią krajowe układy zbiorowe zmniejszają możliwości konkurencyjne koncernu na rynkach globalnych. W takiej sytuacji nie trzeba chyba dodawać, że nowe fiatowskie umowy mają ograniczać prawa pracownicze. Związkowcy z FIOM (Federazione Impiegati Operai Metallurgici) uważają, że obowiązujące po 1 stycznia 2012 we wszystkich włoskich zakładach Fiata umowy będą takie same jak te wprowadzone po ostrych protestach społecznych w Pomigliano d’Arco. Dlatego też rozpoczęli już prowadzenie kampanii informacyjnej, wskazującej na różnice między umowami zawieranymi na podstawie krajowych porozumień zbiorowych i tzw. układu Pomigliano 2 (na zdjęciu okładka związkowej broszury informacyjnej). Równocześnie FIOM zwrócił się 23 listopada do zarządu Fiata o pilne spotkanie dotyczące „planów wypowiedzenia krajowej umowy zbiorowej metalowców”.

Jednocześnie włoscy związkowcy zapowiadają czynne protesty w obronie umów zbiorowych i poszanowania zasad dialogu społecznego oraz nie wykluczają przeprowadzenia strajku ostrzegawczego.

(inf)