Wyższe stawki i dodatki w Sistema

2019-05-26

Zgodnie z podpisanym w piątek 24 maja porozumieniem płacowym od 1 maja 2019 rosną w Sistema Poland – zarówno w oddziale tyskim, jak i bielskim – stawki minimalnej płacy gwarantowanej o 2,29 zł na godzinę na stanowiskach robotniczych oraz o 382,87 zł miesięcznie na stanowiskach nierobotniczych.

Ponadto wraz z wynagrodzeniem za maj zostanie wypłacona nagroda w wysokości do 1.100 zł, naliczana proporcjonalnie do okresu zatrudnienia w pierwszych czterech miesiącach – czyli innymi słowy od stycznia do kwietnia – tego roku. Nagroda ta nie przysługuje jednak osobom będącym w okresie wypowiedzenia.

Jednocześnie wzorem FCA Poland i FCA Powertrain (więcej czytaj tutaj) wprowadzono dodatki za nadgodziny w ramach tzw. sobót zbiorowych. W Sistema Poland  po przekroczeniu limitu 152 nadgodzin w ramach sobót zbiorowych (czyli po przepracowaniu 19 takich dniówek) wprowadzony został, wypłacany co kwartał, dodatek w wysokości 66 zł za każdą przepracowaną sobotę.

Dodatkowo pracownicy, którzy od początku stycznia do końca kwietnia 2019 świadczyli pracę w soboty zbiorowe wypłacone zostanie dodatkowo po 35 zł za każdą taką dniówkę. Oczywiście wszystkie kwoty podane są brutto.