Zawieszony strajk w Magneti Marelli

2015-03-12

Uznając za priorytet rozwiązanie trwających płacowych sporów zbiorowych w drodze porozumienia regulującego kwestie podwyżki wynagrodzeń NSZZ Solidarność postanowiła zawiesić planowany strajk w bielskim Magneti Marelli. Bezpośrednim powodem tej decyzji było ustalenie przez dyrekcję tej spółki terminu rozpoczęcia negocjacji płacowych na piątek 13 marca 2015 o godz. 11.

Celem naszych działań jest zapewnienie pracownikom należnej im podwyżki płac – podkreśla Wanda Stróżyk, przewodnicząca międzyzakładowej Solidarności FAP. – Jednocześnie niezmiennie podkreślamy znaczenie dialogu społecznego, pozwalającego na polubowne rozwiązanie wszelkich problemów i sporów. Dlatego też wykazując maksymalnie dobrą wolę Solidarność postanowiła wstrzymać do 8 kwietnia 2015 działania prowadzące do akcji strajkowej.

W bielskim Magneti Marelli od dwóch lat nie było podwyżek płac, choć jednocześnie stale rośnie obciążenie pracowników zadaniami. Jako, że zgodnie z prawem za pracę należy się godne wynagrodzenie międzyzakładowa Solidarność FAP domagał się podwyżki stawek zasadniczych wszystkich pracowników o 2,50 zł na godzinę, czyli 420 zł miesięcznie za kodeksowy czas pracy od poniedziałku do piątku. W czerwcu 2014 żądanie podwyżki w tej wysokości złożono w trybie sporu zbiorowego. Ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych zobowiązuje w takim przypadku pracodawcę do niezwłocznego podjęcia rokowań. Te jednak w bielskiej spółce miesiącami się nie rozpoczynały. W efekcie – działając w oparciu o ustawowe przepisy – międzyzakładowa Solidarność zorganizowała głosowanie wśród pracowników (więcej czytaj tutaj) w którym wzięło udział blisko dwie trzecie załogi Magneti Marelli, a 93,1 proc. głosujących opowiedziało się za przeprowadzeniem akcji strajkowej jeśli zarząd spółki nie spełni żądań płacowych zgłoszonych w trybie sporu zbiorowego (więcej czytaj tutaj).

Na tej podstawie przygotowany został harmonogram akcji protestacyjno-strajkowej (więcej czytaj tutaj) przewidujący czynny strajk, gdyby dyrekcja cały czas unikała podjęcia rozmów płacowych. Wyznaczenie ich terminu doprowadziło do zawieszenia – na razie czasowego, do 8 kwietnia 2015 – akcji strajkowej. Cały czas trwać będą jednak w bielskim Magneti Marelli protesty: wstążeczkowy i włoski (więcej czytaj tutaj), rozpoczęte w ubiegłym tygodniu.

(rd)