Związkowy sojusz

2011-09-07

Związkowy sojusz

Wspólną deklarację, będącą odnowieniem zawartego w 1991 porozumienia o współpracy, podpisali we wtorek 6 września w katowickiej siedzibie Śląsko-Dąbrowskiej Solidarności Giuseppe Farina, sekretarz generalny włoskiej FIM-CISL oraz Bogdan Szozda, przewodniczący Sekretariatu Metalowców NSZZ Solidarność. Umożliwi ona skuteczniejszą walkę o prawa pracownicze w międzynarodowych koncernach, w których działają obie centrale związkowe.

Podpisanie deklaracji odbyło się na zakończenie spotkania w którym uczestniczyli liderzy zakładowych organizacji związkowych, działających w polskich firmach i zakładach należących do włoskich koncernów. Była wśród nich Wanda Stróżyk, przewodnicząca Solidarności Fiat Auto Poland. Podczas dyskusji zarówno polscy, jak i włoscy związkowcy zwracali uwagę, że w obliczu globalizacji, konieczne jest współdziałanie w celu zrównoważenia asymetrii siły między kapitałem a pracą w międzynarodowych korporacjach. Szczególnie widoczna jest ona w czasie kryzysu, gdy oszczędności szuka się w kieszeniach pracowników i kosztem najuboższych, a jednocześnie hojną ręką wspiera się globalne koncerny oraz banki, które do kryzysu doprowadziły. Dlatego też obecnie podstawowym zadaniem związków zawodowych musi być walka o stabilne zatrudnienie, sprawiedliwe i godne płace, a także stanowczy sprzeciw wobec liberalnych zamachów na prawa pracownicze, zdobycze socjalne oraz polityki ślepych cieć, przeciwko której związkowcy z całej Europy protestować będą 17 września podczas wielkiej demonstracji we Wrocławiu.

Jednocześnie jednak konieczne jest współpraca merytoryczna central związkowych. Zarówno prowadzona na forum międzynarodowych federacji (IMF, EMF – których członkami są zarówno FIM-CISL, jak i NSZZ Solidarność), jak i bezpośredniej wymiany doświadczeń oraz informacji, wzajemnej pomocy, wspólnych szkoleń i warsztatów, jak również współdziałanie w ramach europejskich rad zakładowych i globalnych sieci związków zawodowych. Jesteśmy bowiem – jak podkreślała w debacie Wanda Stróżyk – związkami walczącymi o interesy pracowników, siłą merytorycznych argumentów.

Wspólna deklaracja Solidarności i FIM-CISL zakłada dalszy rozwój wzajemnej współpracy, również z wykorzystanie środków unijnych oraz tworzeniem wspólnych projektów europejskich. Słowem podejmowane będą wszelkie działania konieczne do skutecznej obrony praw i interesów pracowników oraz ich rodzin.

Warto przypomnieć, że początki międzynarodowego współpracy NSZZ Solidarność z FIM (Federazione Italiana Melalmeccanici), wchodzącej w skład chadeckiej centrali CISL (Confederazione Italiana Sindacati Lavoratori) sięgają lat 80. oraz podziemnej walki naszego związku o poszanowanie praw pracowniczych i obywatelskich. Obecnie jest to strategiczny sojusz związkowy pozwalający na skuteczną walkę w obronie ludzi żyjących i utrzymujących rodziny ze swojej pracy, a nie spekulacji na rynkach finansowych.

Nowa warstwa...