Łowili za podium

2012-07-11

Łowili za podium

Dwie fiatowskie drużyny – z regionów Podbeskidzie oraz Śląsko-Dąbrowskiego – stanęły na starcie tegorocznych XIII Międzynarodowych i XX Ogólnopolskich Zawodów Wędkarskich im. Jana Frączka o Puchar Przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ Solidarność. W silnej stawce, w której nie zabrakło zawodników z krajowej czołówki mistrzowskiej, wędkarze z Podbeskidzia zajęli czwarte miejsce, a śląsko-dąbrowscy – siódme. Zwyciężyła reprezentacja Regionu Warmińsko-Mazurskiego NSZZ Solidarność.

Zawody odbyły się 6-7 lipca 2012, tradycyjnie w zakolu Bugu koło Drohiczyna. Rywalizowano w trzech turach, za każdym razem zmieniając sektor i stanowiska łowieckie. Fiatowska ekipa z Podbeskidzia od początku plasowała się tuż za podium, mając sporą przewagę nad resztą stawki. Niestety nie udał się atak na pozycję medalową, której skutecznie bronili gospodarze z Regionu Podlaskiego, łowiący na znanym sobie terenie. W tym samym czasie wędkarze z Regionu Śląsko-Dąbrowskiego toczyli zaciętą rywalizację o szóste – ostatni nagradzane pucharem – miejsce z reprezentantami Niemiec. Po pierwszej turze górą była nasza drużyna, później już niestety rywale.

W klasyfikacji indywidualnej triumfował Mirosław Owczarczuk z Regionu Podlaskiego, mający na koncie złowionych prawie 12,7 kg ryb, który dzięki temu imponującemu wynikowi wyprzedził – obaj zawodnicy mieli równą (4) sumę miejsc w sektorach – Józefa Dziki z Regionu Warmińsko-Mazurskiego. Najlepszy z naszych reprezentantów – Michał Frankiewicz z Podbeskidzia – zajął indywidualnie dziewiąte miejsce, wyprzedzając swoich kolegów z drużyny: Adama Mikulskiego (dziesiąty) oraz Roberta Chojnowskiego (jedenasty). W ekipie śląsko-dąbrowskiej najwyżej został sklasyfikowany Grzegorz Duda, który zajął miejsce szesnaste, przed dwoma reprezentantami Niemiec: Ewardem Zeppa i Manfredem Kriege.

Organizowane od dwóch dziesięcioleci zawody wędkarskie na Bugu są memoriałem Jana Frączka, tragicznie zmarłego w styczniu 1994 przewodniczącego międzyzakładowej Solidarność FAP, a w latach stanu wojennego aktywnego członka podziemnych struktur naszego związku. Jan Frączek był m.in. członkiem władz regionalnego RKW Trzeci Szereg „S” oraz od 1986 jednym z jawnych rzeczników Solidarności Podbeskidzia, w ramach represji wyrzuconym z pracy. Był rozpracowywany przez komunistyczną Służbę Bezpieczeństwa aż do 12 października 1989, czyli jeszcze ponad cztery miesiące po „kontraktowych” wyborach do Sejmu i Senatu.

(kib)