Sondażowe referendum

2013-05-29

Od najbliższego piątku, 31 maja do 7 czerwca 2013 wśród pracowników Fiat Auto Poland przeprowadzone zostanie sondażowe referendum przeciwko zmianom w prawie pracy. W pierwszym tygodniu czerwca sondażowe referendum przeprowadzone zostanie w bielskich spółkach, na początek Fiat Powertrain Technologies, ASK Poland oraz Marpolu. Udział w sondażowym referendum może wziąć każdy, bez względu na przynależność związkową. Wyniki głosowania zostaną ogłoszone 10 czerwca 2013.

Komisja Krajowa NSZZ Solidarność zadecydowało o przeprowadzeniu sondażowego referendum w ramach ogólnopolskiego protestu przeciwko planowanym przez rząd zmianom w prawie pracy. Do Sejmu już wpłynęły projekty nowelizacji Kodeksu Pracy wprowadzające m.in. 12-miesięczny okres rozliczeniowy czasu pracy, możliwość stosowanie ruchomego czasu pracy, dzielenie doby pracowniczej oraz różną ilość godzin pracy.

W wyniku tych zmian pracownik może być zmuszony do pracy, bez naliczonych nadgodzin, po 12 godz. dziennie od poniedziałku do soboty, przez ponad pół roku. W sposób dowolny pracodawca będzie mógł kształtować dobę pracowniczą, np. poprzez wprowadzanie kilkugodzinnych przerw w ciągu dnia pracy oraz w zależności od potrzeb uczynić swojego pracownika całkowicie dyspozycyjnym. Zgodnie z nowym prawem możliwe będzie obniżenie wynagrodzenia poprzez niepłacenie nadgodzin.

Polityka rządu doprowadziła do masowego nadużywania tzw. umów śmieciowych, czyli stosowanych w miejsce etatu umów cywilnoprawnych. Takie zatrudnianie znacząco obniża lub pozbawia pracownika ubezpieczeń społecznych, czyli przyszłej emerytury i płatnego zwolnienia lekarskiego, a także płatnego urlopu wypoczynkowego, ochrony sądu pracy, czy dodatku za pracę w godzinach nadliczbowych.

Dlatego też NSZZ Solidarność zwróciła się do wszystkich pracujących Polaków z dwoma pytaniami:

1. Czy weźmiesz udział w przygotowywanym przez NSZZ Solidarność strajku przeciwko zmianom w Kodeksie Pracy i za ograniczeniem stosowania umów śmieciowych?
  2. Czy weźmiesz udział w przygotowywanej przez NSZZ Solidarność ogólnopolskiej manifestacji w Warszawie przeciwko zmianom w Kodeksie Pracy i za ograniczeniem stosowania umów śmieciowych?

To właśnie one znajdują się na karcie do głosowania w sondażowym referendum. Biorąc w nim udział każdy zatrudniony ma możliwość nie tylko sprzeciwić się liberalnemu zamachowi na Kodeks Pracy oraz stanąć w obronie swoich praw pracowniczych, ale również ma szansę pokazać, że nie zgadza się być pracownikiem na telefon, który nigdy nie wie ile i za ile będzie pracował, a życie rodzinne ma poświęcić w imię firmowych zysków.