Weekend z Legionami

2012-08-13

Weekend z Legionami

Na trzydniowe spotkanie z historią oraz inscenizację walk Legionów Dąbrowskiego zaprasza wszystkich w najbliższy weekend (17-19 sierpnia 2012) do Krynicy wszystkich Region Śląsko-Dąbrowski NSZZ Solidarność oraz Damian Jonak, bokserski młodzieżowy mistrz świata federacji WBC i jednocześnie aktywny związkowiec Solidarności

Już w piątek (17 sierpnia) na Górze Parkowej rozbiją swoje obozy ułani, piechota – nazywaną pod koniec XVIII wieku infanterią – oraz artyleria, a konne patrole w napoleońskich mundurach pojawią się na krynickim deptaku. Następnego dnia odbędzie się inscenizacja bitwy „operacja poszukiwania austriackich zbójników”, natomiast w niedzielę (19 sierpnia) będzie można oglądać atak zbójników na obóz na Górze Parkowej, a później potyczkę legionistów z wojskami austriackimi. Zaplanowano także czas na zarobienie sobie pamiątkowych zdjęć z wojskami, które przed ponad dwoma wiekami maszerowały z ziemi włoskiej do Polski.

Zmaganiom legionistów w sobotę towarzyszyć będzie piknik na Górze Parkowej, podczas którego nie zabraknie gier i konkursów dla młodszych i starszych, a na estradzie wystąpi zespół Babci Maliny. Wieczorami zaplanowano legionowe biesiady przy ognisku.

Jednocześnie każdy, kto nie przeleje krwi walcząc na bagnety, będzie mógł ją oddać – w ramach związkowego Miesiąca Honorowego Krwiodawstwa NSZZ Solidarność – i uratować ludzkie życie. W sobotę (18 sierpnia) w godz. 12-16 przy polanie na krynickiej Górze Parkowej na wszystkich mających we krwi dzielenie się z innymi czekać będzie mobilny punkt krwiodawstwa.

Szczegółowy program krynickiego weekendu z Legionami Dąbrowskiego można poznać na plakacie imprezy (do pobrania tutaj). Dojazd na miejsce we własnym zakresie.