Wycieczka do Pragi

2013-11-27

Wycieczka do Pragi

Znany jest już dokładny program związkowej wycieczki do czeskiej Pragi, która odbędzie się w 6-8 grudnia 2013. Jej uczestnicy z pewnością nie będą narzekać na brak atrakcji, szczególnie turystycznych. Międzyzakładowa Solidarność Fiat Auto Poland życzy wszystkim niezapomnianych wrażeń!

Wycieczka rozpoczyna się w piątek 6 grudnia 2013. Wyjazd do Pragi o godz. 9.00 z przystanku autobusowego pod bramą główną FAP przy ul. Warszawskiej. Przejazd do stolicy Czech autokarem. Po przybyciu na miejsce zakwaterowanie w hotelu oraz czas wolny do wspólnej kolacji.

W sobotę 7 grudnia 2013 śniadanie w godz. 7.00-9.30, po którym o godz. 10 nastąpi wyjazd autokarem na zwiedzanie miasta. Rozpocznie się ono na Hradczanach, królewskiej dzielnicy na zachodnim, wysokim brzegu Wełtawy i prowadzić będzie przez Plac Hradczański, nazywany Pierwszym Dziedzińce oraz Ogrody Praskiego Zamku z Belwederem, który przed laty pełnił rolę… bawialni. Następnie XIX-wieczną ulicą Zameckie schody, która rzeczywiście ma postać schodów, uczestnicy wycieczki przejdą na Malą Stranę, założoną w 1257 dzielnicę Pragi, z przepiękne domami, których fasady prezentują wszystkie style od gotyku do baroku. Później zwiedzą XV-wieczny kamienny Most Karola (najstarszy na świecie o tak dużej rozpiętości przęseł) przechodząc przez który dotrą na Rynek Staromiejski, najbardziej reprezentacyjny plac Pragi z ratuszem na którego wieży znajduje się XV-wieczny zegar astronomiczny Orloj, skonstruowany w… 1410, słowem pamiętający czasy bitwy pod Grunwaldem. Będąc na rynku odwiedzą gotycki Kościół Matki Boskiej przed Tynem (dawna katedra husycka, obecnie świątynia katolicka), zobaczą Dom pod Kamiennym Dzwonem, pobliski Dom pod Białym Jednorożcem po czym przejdą przez późnogotycką Bramę Prochową na ulicę Celetną, będąca pierwszą częścią praskiej Drogi Królewskiej.

W planie zwiedzania jest także Plac Wacława – jeden z największych w Europie (750 m długości i 60 m szerokości), który był miejscem wielu historycznych wydarzeń (m.in. w 1918, 1945, 1948, 1968 i 1989), a także wzniesiony w 1690 przez Hochensteinów barokowy Pałac Toskański, Pałac Arcybiskupi oraz renesansowy Pałac Schwarcenbergów (początkowo Lobkowiców) obecnie mieszczący Galerię Narodową.

Dodatkowo przewidziano dla chętnych możliwość (płatnego indywidualnie) rejsu statkiem po Wełtawie i obejrzenia zabytków „Złotej Pragi” od strony rzeki.

Sobotnią turystyczną eskapadę zakończy ok. godz. 18.00 kolacja w restauracji na ul. Michalskiej przy Starym Rynku.

Niedziela 8 grudnia 2013 rozpocznie się podobnie jak dzień wcześniejszy śniadaniem w hotelu (godz. 7.30-9.30), po którym nastąpi wyjazd autokarem na zwiedzania praskiego Josefova, czyli dawnej dzielnicy żydowskiej i ponowne odwiedzenie Hradczan. Stamtąd uczestnicy wycieczki wyruszą w podróż powrotna do kraju. Przyjazd do Bielska planowany jest w późnych godzinach wieczornych.

Ograniczona liczba miejsc sprawiła, że na weekendową wycieczkę do Pragi mogło pojechać tylko pół setki związkowców Solidarności. Chętnych było więcej, dlatego też o wpisaniu na listę uczestników decydowała kolejność zgłoszeń wraz z pełną wpłatą.