Głos ma załoga!

2015-01-12

Głos ma załoga!

Pracownicy czterech fiatowskich spółek – tyskich Denso i Fiat Auto Poland, bielskiego Magneti Marelli oraz Sistema – głosować będą w styczniu nad możliwością przeprowadzenia strajku. To odpowiedź na brak rokowań w trwających od ponad pół roku płacowych sporach zbiorowych. Jednocześnie międzyzakładowa Solidarność FAP podjęła uchwałę o przeprowadzeniu w tych zakładach innych akcji protestacyjnych przeciwko ignorowaniu żądań płacowych oraz łamaniu podstawowych zasad dialogu społecznego.

Zgodnie z prawem spór zbiorowy trwa od momentu złożenia żądań dotyczących pracy, płacy lub świadczeń socjalnych, natomiast pracodawca powinien natychmiast podjąć rokowania w celu rozwiązania sporu zbiorowego w drodze porozumienia.

Jednak, choć we wszystkich spółkach żądania podwyżki płac w trybie sporu zbiorowego złożyliśmy w czerwcu ubiegłego roku, to rokowania nie rozpoczęły się tam do dzisiaj – przypomina Wanda Stróżyk, przewodnicząca Solidarności FAP.

Jako, że ponad półroczną zwłokę pracodawców w rozpoczęciu rozmów płacowych trudno uznać za działanie niezwłoczne (swoją drogą ciekawe, jaka byłaby ich reakcja, gdyby równie niezwłocznie pracownicy wykonywali polecenia swoich przełożonych?) to występująca w imieniu wszystkich pracowników NSZZ Solidarność postanowiła postawić pod głosowanie załóg wniosek o zorganizowanie strajku ze względu na bezprawne działania pracodawcy uniemożliwiające przeprowadzenie rokowań. Możliwość zorganizowania takiego strajku daje art. 17 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. W sytuacji, gdy dyrekcje spółek nawet nie starają się prowadzić rozmów płacowych i ignoruje wszelkie merytoryczne argumenty przemawiające za podwyżką płac załoga nie ma innego wyjścia, jak stanąć do twardej walki o swoje wynagrodzenia oraz miejsca pracy.

Jako pierwsi – od poniedziałku 19 stycznia 2015 – głosować będą pracownicy Denso. Tydzień później, 26 stycznia 2015 rozpocznie głosowanie w bielskim Magneti Marelli oraz wśród pracowników FAP i Sistema. We wszystkich spółkach głosowanie odbywać się będzie do piątku, 6 lutego 2015.

We wszystkich spółkach Solidarność FAP od dłuższego czasu (więcej czytaj tutaj) domaga się podwyżki stawek zasadniczych o 2,50 zł na godzinę, czyli 420 zł miesięcznie za standardowy czas pracy, czyli od poniedziałku do piątku po osiem godzin dziennie.

Głosowanie pozwoli każdemu odpowiedzieć na pytanie, czy opowiada się za podwyżką płac i gotowy jest o nią walczyć, czy też woli dalej czekać na rozpoczęcie rozmów płacowych i przez kolejne kilka, a może nawet dziesięć lat, pracować coraz więcej za obecne stawki. Jednym słowem decyzja należy do załogi!

Jednocześnie nie biorąc udziału w głosowaniu zgadzamy się, by o naszych zarobkach postanowili inni albo wręcz dyrekcja.

(rd)