Nie daj się przegłosować!

2011-10-03

Praktycznie codziennie na życie każdego z nas wpływ mają posłowie, a dokładnie stanowione przez nich prawo. To oni w ostatnich latach dopuścili do pozbawienia milionów Polaków stabilności zatrudnienia, tolerują nagminne łamanie prawa pracowniczych i związkowych, doprowadzili do destabilizacji systemu emerytalnego oraz w lawinowo zadłużali nasz kraj. Jednak raz na cztery lata to my decydujemy o ich losach, wybierając skład parlamentu.

Dlatego głosować powinniśmy na kandydatów, którym ufamy, którzy swoją dotychczasową działalnością dali się poznać jako ludzie uczciwi, przedkładające służbę wolnej Polsce nad swoją prywatę, którzy deklarują działania na rzecz realizacji praw pracowniczych, w tym bezpiecznej pracy, godnego wynagrodzenia, tworzenia nowych miejsc pracy oraz autentycznego i uczciwego dialogu społecznego.

Niewątpliwie takim kandydatem jest Stanisław Szwed, ubiegający się o mandat poselski w bielskim okręgu 27 (lista 1, miejsce 1). Od lat koncentruje się on w swojej działalności politycznej na kwestiach społecznych i pracowniczych, czyli problemach najmocniej dotykających zwykłych ludzi i ich rodziny. Jednocześnie słynie z ogromnego zaangażowania oraz pracowitości. Potwierdzają to zarówno dziennikarze parlamentarni, jak i politycy bez względu na partyjne barwy. Świadczy o tym chociażby zdecydowane zwycięstwo Stanisława Szweda w rankingu na najlepszego posła naszego regionu przeprowadzonym przez „Dziennik Zachodni”.

W dniu wyborów pamiętajmy, że kto nie idzie głosować sam pozbawia się wpływu na to kto będzie rządził naszym krajem i kształtował obowiązujące w nim prawo. Jeśli świadomie rezygnuje się z oddania głosu na polityka rzetelnego, wiarygodnego, stojącego po stronie pracowników, nie należy później narzekać, że osoby zasiadające w ławach poselskich nie są ani rzetelne, ani wiarygodne i zamiast dbać o zwykłych ludzi pilnują interesów wpływowych lobby. Nie biorąc udziału w wyborach zgadzasz się, aby inni decydowali o Twoim losie. To właśnie bierność ponad połowy Polaków sprawia, że przedstawiciele elit politycznych w najmniejszym stopniu nie przejmują się problemami i troskami większości społeczeństwa. Tak jednak nie musi być. Trzeba jednak w niedzielę 9 października 2011 poprzeć w wyborach kandydatów, których czyny potwierdzają, że będą działać na rzecz realizacji interesów i praw pracowniczych.

(red)

Sylwetki popieranych przez NSZZ Solidarność kandydatów do Sejmu RP