Pakiet podwyżek w Fenice

2021-03-29

Zakończyły się – prowadzone w formie wideokonferencji (on-line) ze względu na stan epidemii – negocjacje płacowe w Fenice Poland. Od 1 marca 2021 wynagrodzenia zasadnicze w tej spółce zostają podniesione o 415 zł miesięcznie, co razem z 15-proc. premią daje wzrost płac o 477,25 zł.

Wynegocjowany pakiet ekonomiczny w Fenice przewiduje także wprowadzenie w 2021 programu podwyżek indywidualnych oraz zmian grup zaszeregowania, mających na celu przed wszystkim zniwelowanie tzw. kominów płacowych. Ponadto pracodawca zapowiedział wprowadzenie w Fenice Poland corocznego programu podwyżek indywidualnych, na wzór obowiązującego w spółce matce, czyli Fenice-Qualita Per L’Ambiente S.p.A.

Należy jednocześnie pamiętać, że Fenice Poland należał do zakładów – wcale nie tak licznych – w których w 2020 miała miejsce zbiorowa podwyżka wynagrodzeń. Wszystko za sprawą porozumienia płacowego wynegocjowanego i podpisanego przez NSZZ Solidarność. My bowiem zawsze stoimy po stronie ludzi, broniąc ich interesów oraz praw pracowniczych.