Trwa pogotowie strajkowe!

2015-01-21

Trwa pogotowie strajkowe!

Ogólnopolskie pogotowie strajkowe ogłosił krajowy sztab protestacyjny NSZZ Solidarność, który tworzą przewodniczący regionów i sekretariatów branżowych naszego Związku (więcej czytaj tutaj). Pogotowie strajkowe pozostaje w mocy do czasu rozpoczęcia przez stronę rządową negocjacji nad zgłaszanymi od 2013 postulatami związkowymi, dotyczącymi m.in. wieku emerytalnego i zatrudniania na umowach śmieciowych.

Zwracamy się do premier Kopacz o natychmiastowe rozpoczęcie negocjacji w obszarach postulatów, które zostały zgłoszone przez stronę związkową podczas wrześniowych protestów 2013 roku w Warszawie. Myślę tu o takich kwestiach jak umowy śmieciowe, wiek emerytalny, emerytury pomostowe, patologie w agencjach pracy, czy elastyczne formy pracy – mówił Piotr Duda, przewodniczący NSZZ Solidarność po wtorkowym (20 stycznia 2015) spotkaniu liderów Solidarności, OPZZ i Forum ZZ w Katowicach.

Ogólnopolskie, reprezentatywne organizacje związkowe wystosowały wspólne pismo do premier Ewy Kopacz o natychmiastowe rozpoczęcie negocjacji w oparciu o związkowe postulaty (całe pismo czytaj tutaj).

Dajemy pani premier czas do końca stycznia. Zależnie od woli rządu zdecydujemy co dalej – podkreślał przewodniczący NSZZ Solidarność. – Dopiero po spotkaniu z premier Kopacz ocenimy, czy rząd jest gotowy do rozpoczęcia negocjacji na temat postulatów, które zgłaszaliśmy półtora roku temu.

Czytaj też „Pogotowie strajkowe trwa. Premier ma czas do końca stycznia”