W Marpolu SIP bez zmian

2015-10-30

Przez kolejną czteroletnią (2015-19) kadencję pełnić będą swoją służbę społeczni inspektorzy pracy w bielskim Marpolu. W wyniku trzydniowych wyborów zakładowym społecznym inspektorem pracy ponownie wybrany bowiem został Dariusz Polak, zaś wydziałowym – Bolesław Tomala.

Do ich ustawowych zadań należy podejmowanie działań w celu zapewnienia wszystkim pracownikom Marpolu bezpiecznych i higienicznych warunków pracy oraz ochronę uprawnień pracowniczych określonych przez prawo pracy. Tym samym niezwykle ważne jest, aby na bieżąco informować społecznych inspektorów o zauważonych zagrożeniach.

Dlatego też niezwłocznie należy do nich zgłaszać wszelkie uwagi, zastrzeżenia oraz wątpliwości dotyczące zarówno samego miejsca pracy, jak i pomieszczeń socjalnych (szatnie, toalety itp.). Doświadczeni SIP-owcy z Marpolu, będący jednocześnie aktywnymi związkowcami NSZZ Solidarność nie tylko niezwłocznie zajmą się sprawą, ale także postarają się rozwiązać problem. Tym bardziej, że samemu będąc pracownikami nie mają problemów z oceną na uciążliwość zgłaszanych kwestii dla zatrudnionych, ich wpływu na proces produkcyjny a także wynikające z tego zagrożenia dla życia i zdrowia załogi.

Jednocześnie przepisy ustawy zapewniając SIP-owcom uprawnienia w zakresie kontroli stanu budynków, maszyn, urządzeń technicznych i sanitarnych oraz procesów technologicznych z punktu wiedzenia bezpieczeństwa i higieny pracy oraz możliwość formułowania pisemnych zalecenia, nakazujących usunięcie stwierdzonych uchybień. Społeczni inspektorzy pracy z mocy prawa wchodzą także w skład zespołów powypadkowych, ustalających okoliczności i przyczyn wypadków przy pracy, natomiast zakładowy społeczny inspektor pracy jest co do zasady wiceprzewodniczącym Komisji BHP w swojej firmie.

(sp)