W rocznicę stanu wojennego

2019-12-20

Poczty sztandarowe komisji zakładowych NSZZ Solidarność z FCA Poland, Bultenu, Miejskiego Zakładu Komunikacji oraz Zarządu Regionu wzięły udział w koncelebrowanej mszy świętej w intencji Ojczyzny, odprawionej w bielskim kościele pw. Trójcy Przenajświętszej w 38 rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce – informuje najnowsza „Solidarności Podbeskidzia” (całość czytaj tutaj), które ukazało się w bezpłatnym miesięczniku „Gazeta Beskidzka”.

Ponadto w grudniowym numerze „Solidarności Podbeskidzia” znajdziemy m.in. świąteczne rozważania ks. Zbigniewa Powoda, kapelana naszego Związku, artykuły o bielskiej grze ulicznej poświęconej historii Solidarności, o spotkaniu opłatkowym w Zarządzie Regionu oraz o początkach działalności zakładowej Solidarności, która powstała w bielskim areszcie.

Całe aktualne wydanie „Solidarności Podbeskidzia” można pobrać tutaj.

Pierwszy związkowy biuletyn „Solidarność Podbeskidzia” ukazał się w grudniu 1980. Do wprowadzenia stanu wojennego wydano blisko 30 numerów tego pisma. Później „Solidarność Podbeskidzia” wydawana była w podziemiu. W 1989 związkowe wydawnictwo po raz pierwszy ukazało się jako wkładka, wówczas  do tygodnika „Gazeta Prowincjonalna”. Obecnie ma formę samodzielnej związkowej kolumny w „Gazecie Beskidzkiej”, którą można znaleźć w blisko stu punktach kolportażu na terenie całego Podbeskidzia.

(rd)