Zasługujemy na podwyżkę płac

2013-12-21

Zarobki w Polsce są sztucznie zaniżone – informuje „Gazeta Polska Codziennie”, przypominając, że zarówno związkowcy, jak i opozycja domagają się ich podniesienia. Dziennik przywołuje również dane ekspertów, którzy wyliczają, że gdyby pensje polskich pracowników rosły proporcjonalnie do wzrostu wydajności ich pracy, Polacy mieliby w kieszeniach ponad 200 mld zł więcej rocznie!

Od dwóch dekad wydajność pracy w naszym kraju rośnie bowiem znacznie szybciej niż wynagrodzenia.

Z danych Komisji Europejskiej i innych organizacji wynika, że Polacy są liderami wzrostu wydajności, ale udział płac w naszym produkcie krajowym brutto od lat spada i należy do najniższych w Europie.

Jak wyjaśnia na łamach gazety Janusz Śniadek, były (w latach 2002-2010) przewodniczący NSZZ Solidarność, a obecnie poseł PiS:

Przedsiębiorstwa zwiększały swoją rentowność, ale nie dzieliły się zyskami z pracownikami, realnie więc płace nie wzrosły. W efekcie PKB na mieszkańca w Polsce jest o 40 proc. niższy od średniej Unii Europejskiej, a płace są czterokrotnie niższe

Dlatego też podwyżka płac ma być jedną z kilku fundamentalnych tez w nowym programie PiS, który zostanie zaprezentowany w lutym 2014

Walczymy o wzrost płac, bo to oznacza większy popyt i szybszy rozwój gospodarki. Bez presji na podwyżkę płac Polska stanie się rezerwuarem taniej siły roboczej i będą z niej uciekali za granicę młodzi wykształceni ludzie, co spowoduje dramatyczne szkody dla gospodarki – tłumaczy Janusz Śniadek.

„Gazeta Polska Codziennie” przywołuje dane Organizacji Współpracy i Rozwoju w Europie (OECD), które pokazują, że w 2012 wzrost wydajności w Polsce był najwyższy w całej Europie i przekroczył 4 proc. Wydajność Polaków rośnie od 20 lat. W stosunku do 1993 wzrosła blisko 2,5-krotnie, co stawia nas w światowej czołówce. Tempo wzrostu wynagrodzeń jest jednak cztery razy mniejsze.

Cały artykuł „Zasługujemy na podwyżkę płac” można przeczytać tutaj.

(opr. inf)