Aktualności

W związku z brakiem możliwości zaakceptowania przedstawionych przez dyrekcję Fiat Auto Poland propozycji porozumienia przedstawionego 8 kwietnia 2011 (data na dokumencie – 9 kwietnia 2011), które spotkały się ze zdecydowanie negatywnym przyjęciem przez pracowników, przybierającym momentami ekstremalne formy oraz odmową podpisania protokołu rozbieżności, mimo, że prowadzone od pierwszej dekady marca 2011 rozmowy – spełniające kryteria rokowań, o których mówi rozdział 2 ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych (Dz.U. z 1991, Nr 55, poz. 236 ze zm.) – nie doprowadziły do osiągnięcia porozumienia płacowego, mimo zgłoszenia pismem z 9 marca 2011 żądania wzrostu wynagrodzeń w trybie sporu zbiorowego Międzyzakładowa Organizacja Związkowa NSZZ „Solidarność” Fiat Auto Poland wzywa do niezwłocznego wznowienia negocjacji płacowych, mających na celu wypracowania porozumienia płacowego, uwzględniającego oczekiwania załogi Fiat Auto Poland.

List szefa Regionu Śląsko-Dąbrowskiego do Dyrektora Generalnego grupy Fiata

Szanowny Pan Sergio Marchionne
Dyrektor Generalny grupy Fiata

Z coraz większym niepokojem obserwujemy pogarszającą się sytuację finansową pracowników fabryki Fiata w Tychach. Organizacja NSZZ Solidarność, działająca w tym zakładzie, od dłuższego już czasu próbuje przekonać dyrekcję Fiat Auto Poland, że za ciężką i efektywną pracę pracownicy powinni otrzymywać godne płace.

Referendum

2011-04-11
Referendum

TWÓJ GŁOS – TWOJA DECYZJA

Pamiętaj!!!  Kto nie głosuje zgadza się na propozycje dyrekcji.

Od poniedziałku, 11 kwietnia, NSZZ Solidarność rozpoczyna referendum wśród pracowników Fiat Auto Poland,podczas którego każdy będzie mógł odpowiedzieć, czy zamierza poprzeć walkę o podwyżkę w wysokości 500 zł miesięcznie dla każdego,czy też jest zadowolony z porozumienia podpisanego przez część organizacji związkowych i urządza go dodatkowe 89 groszy za godzinę.

W dniu dzisiejszym tj. 09.04.2011r. odbyło się spotkanie z Dyrekcją Fiat Powertrain Polska, która była jednocześnie Dyrekcją Fiat Powertrain Technologies Poland. Była to dokładnie powtórka żałosnego spektaklu z Fiat Auto Poland.

Podwyżka na bochenek chleba

Zdrada – tak jednym słowem można podsumować negocjacje płacowe w dniu wczorajszym tzn. 08.04.2011, podczas których część organizacji związkowych, na czele z Metalowcami, zgodziła się na dyrekcyjną podwyżkę – 150 zł miesięcznie do stawki plus premia wyższa o 3 proc. oraz na otarcie łez całe 1.200 zł premii efektywnościowej (ze  wzoru wychodziło ponoć 710 zł z groszem).

W dniu dzisiejszym tj. 08.04.2011r. odbyło się spotkanie z Dyrekcją Fiat Auto Poland, na którym Solidarność i Sierpień 80 nie zaakceptowali poniższych propozycji Dyrekcji!
Pięć Związków Zawodowych podpisało niesatysfakcjonujące pracowników porozumienie płacowe, tj.:

• - od 01.04.2011 r. podwyżka MPG 150zł dla każdego równo oraz
    - premia miesięczna z 15% na 18%,
    - jednorazowa wypłata 300zł,
    - premia efektywnościowa podniesiona do 1200zł ., która od 01.01.2012 r ma    być włączona do indywidualnego wynagrodznia pracownika,
    - 400 nadgodzin z dopłatą 50 zł za sobotę oraz 1 dzień wolny- płatny za 4 w ciągłości przepracowane soboty.

Kocham firmę, ale chcę podwyżki

Przekonywało blisko półtora tysiąca pracowników FAP i innych fiatowskich spółek podczas czwartkowego (31 marca) wiecu przed bramą zakładu w Tychach. Masowy udział pracowników w proteście nie tylko potwierdził ich poparcie dla żądań płacowych NSZZ Solidarność – podwyżki płac o 500 zł miesięcznie dla każdego, włączenia do MPG wszelkich dodatków płacowych, ustalenia wysokości premii efektywnościowej za 2010 oraz zmiany wzoru i sposobu jej naliczania w przyszłości – ale stanowił również sprzeciw wobec prób utrudniania prowadzenia sporu zbiorowego. Dyrekcja cały czas uchyla się od podpisania protokołu rozbieżności, uniemożliwiając tym samym przejście od rokowań do mediacji.