Odpytywanie posłów Podbeskidzia

Dramatycznie rosnące koszty utrzymania, bieda zaglądająca w oczy polskim rodzinom, praca na umowy śmieciowe oraz bezrobocie zmuszające młodych ludzi do emigracji za chlebem, wybór pomiędzy głodowymi emeryturami lub pracą do śmierci – to tylko część tematów na jakie będą odpowiadać posłowie podczas wysłuchania publicznego parlamentarzystów Podbeskidzia, które odbędzie się w piątek, 21 września 2012 na Placu Chrobrego w Bielsku-Białej. Każdy będzie tam miał okazję zadać posłom pytanie dotyczące Polski i jej przyszłości. Sprawdź, co mają do powiedzenia ludzie reprezentujący nasz region w Sejmie. Wysłuchanie publiczne rozpocznie się o godz. 15.30.

Europejska akcja w Turynie

Setki pracowników Fiata z całej Europy protestowały w piątek, 7 września 2012 przed turyńską centralą koncernu przeciwko zamknięciu pięciu zakładów wchodzącej w skład Fiat Industriale grupy Iveco (Iveco, Irisbus, Magirus) prowadzącego do likwidacji co najmniej 1.100 miejsc pracy oraz ignorowaniu dialogu społecznego. Wśród manifestujących solidarność z ludźmi broniącymi swoich zakładów i warsztatów pracy nie zabrakło przedstawicieli międzyzakładowej Solidarności Fiat Auto Poland.

Do zaprzestania działań, mających na celu zastraszanie i szykanowanie związkowców wezwali kierownictwo Fiat Auto Poland delegaci na WZD NSZZ Solidarność Regionu Podbeskidzie. W przyjętym stanowisku podkreślono, że utrudnianie działalności związkowej czy nakłanianie pracowników do wypisywania się ze związku nie mają nic wspólnego z partnerstwem i dialogiem społecznym.

Uczniowie, którzy nie zdecydują się na zadawanie historii na maturze – czyli ok. 88 proc. wszystkich – od tego roku szkolnego zakończą naukę tego przedmiotu po pierwszej klasie szkoły średniej. To efekt rozporządzeniem pani minister w rządzie D. Tuska (swoją drogą magistra historii) całkowicie marginalizującego naukę dziejów narodowych, a tym samym prowadzący do wyrugowania dziejów ojczystych z kanonu wiedzy młodych Polaków. Dlatego trzeba stanowczo przeciwstawić się takim działaniom obecnego rządu, składając podpis poparcia pod obywatelską inicjatywą „Przywracamy lekcje historii do szkół”.

Niedopuszczalne są jakiekolwiek próby ingerowania pracodawcy w działalność związkową i zastraszania pracowników – działaczy związkowych, którzy wyrażają słuszne w ich odczuciu opinie na temat atmosfery pracy w przedsiębiorstwie – stwierdza Zarząd Główny Solidarnej Polski w swoim oświadczeniu, odnosząc się do działań władz Fiat Auto Poland podejmowanych wobec Wandy Stróżyk, przewodniczącej NSZZ Solidarność FAP.

Dzień Solidarności i Wolności

Złożeniem kwiatów pod pamiątkową tablicą w hali 3D bielskiego Fiat Powertrain Technologies uczczono w piątek, 31 sierpnia Dzień Solidarności i Wolności, upamiętniającym podpisanie porozumień sierpniowych w 1980 oraz historyczny zryw Polaków do wolności i niepodległości. W krótkiej uroczystości obok Wandy Stróżyk, przewodniczącej międzyzakładowej Solidarności FAP uczestniczyli m.in. Marcin Tyrna, przewodniczący Regionu Podbeskidzie NSZZ Solidarność oraz poseł Stanisław Szwed (PiS) czwartą kadencję upominający się w Sejmie o interesy ludzi pracy.

XXX Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę

Jubileuszowa XXX Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę odbędzie się 16 września 2012, tradycyjnie w trzecią niedzielę września. Jej hasłem przewodnim będzie „Jasnogórska Matko, naucz nas kochać Kościół, który jest naszym domem”. Wśród tysięcy pątników, zgromadzonych tego dnia pod jasnogórskim szczytem nie może zabraknąć związkowców Solidarności Fiat Auto Poland, którym – na wałach klasztoru – towarzyszyć będzie poczet sztandarowy.